Tudtad, hogy listán is lehet taktikailag szavazni? Én így szavazok

Elvek

A 2018-as magyarországi választásokon én a következő elvek alapján szavazok:

  • Ha a Fidesznek többsége lesz, akkor folytatódik a horror.
  • Tehát az egyetlen remény, hogy a Fidesznek nem lesz többsége. Akkor is bőven lehet katasztrófa, de a remény csak ezen az úton van.
  • Ezért a szavazataimat úgy fogom leadni, hogy maximalizáljam az ellenzék mandátumait.

Ennek módja a következő

  1. Egyéniben a legerősebb ellenzéki jelöltre szavazok. Egy ilyen szavazat legalább kétszer annyit ér, mint egy más jelöltre leadott szavazat (akkor is, ha a legerősebb ellenzéki jelölt csak a második helyet szerzi meg).
  2. Listán a legerősebb 5% alatti pártra szavazok. Jelenleg ez a Momentum. Egy ilyen szavazat kb. 3-szor annyit ér, mint egy biztos bejutóra adott szavazat (és sokkal többször annyit, mint egy 1%-os pártra adott szavazat).

Miért?

  1. Egyéniben:
    1. A töredékszavazatok az országos listára szállnak át. Azonban az első és a második helyezett közti különbséget megkapja a nyertes - ez a győzteskompenzáció. Ezért pl. ha az első helyezett egy fideszes jelölt, a második pedig egy ellenzéki, akkor plusz 1 ellenzéki szavazat 1-gyel növeli az ellenzéki párt országos listájának szavazatait, és 1-gyel csökkenti a Fideszét, azaz a szavazatod kettőt ért!
    2. Továbbá minél szorosabb egy körzet, annál több múlik egy szavazaton. Pl. ha a te szavazatod dönt a fideszes vagy ellenzéki győzelem között, akkor az a szavazat rengeteget számított. Ezért a gyakorlatban a szoros körzetekben nemcsak kétszeres, hanem akár hétszeres is lehet a szavazatod értéke.
  2. Listán:
    1. Ha a Momentum 4,9%-ot szerez, akkor 4,9%-nyi ellenzéki szavazat ment a kukába. Ezért egy 5%-hoz közeli pártot különösen érdemes közös erővel 5% fölé nyomni, hiszen nem csak a te szavazatodnak ad majd jelentést, hanem annak a 4%-nak is, akik mindenképpen az adott pártra szavaznak.
    2. Továbbá az 5%-os küszöb rögtön 5 mandátummal jár. Ezért +1% a Momentumnak sokkal több mandátumot vesz el a Fidesztől, mint +1% egy biztos bejutónak (vagy +1% egy 1%-os pártnak, amelyiknek nagyon kicsi az esélye a bejutásra).
    3. Nekem szerencsém van, mert érzelmileg is a Momentummal szimpatizálok, így a taktikai szavazás nem okoz érzelmi feszültséget (sajnos a legtöbbünknek nem ilyen könnyű a helyzete). A legegyszerűbb oka ennek (rengeteg más mellett) az, hogy 1 év alatt nulla állami támogatással nagyobb szervezetet építettek és sokszor többet tettek, mint az ellenzéki parlamenti pártok 8 vagy több év alatt. Habár rengeteget hibáztak, nagyon sokat tanultak is. Ugyan lehet, hogy a parlamentben katasztrofálisan teljesítenek majd vagy semmit sem érnek el, nekem az elmúlt 1 év és az aktivisták akiket megismertem elegek ahhoz, hogy esélyt adjak nekik.

Forrás